Gewrichtspijn

Last van uw gewrichten? Neem contact met Kinesitherapeut Jeroen@ 052 51 72 27 of via contactpagina

 

Een gewricht is een verbinding tussen botten en zorgt ervoor dat we kunnen bewegen. Overal in je lichaam zitten gewrichten… Handen, voeten, armen, benen, rug, nek, schouders, heupen en ga zo maar door. De oorzaken en symptomen van gewrichtspijn lopen dan ook sterk uiteen. Voorbeelden van ziektebeelden die gerelateerd zijn aan pijn in de gewrichten zijn artrose, osteoartrose, fibromyalgie, heupslijtage, knieslijtage, allergieën en zwaarlijvigheid. Een misvatting is dat het bij ouder worden er nu eenmaal bij hoort en dat er verder niets aan valt te doen. 

De meest voorkomende oorzaken van gewrichtsklachten

Wanneer een van de onderdelen van een gewricht beschadigd raakt, kun je last van gewrichtsklachten krijgen. Een gewricht kan op verschillende manieren beschadigd raken. Hieronder staan een aantal oorzaken kort beschreven.

  1. Verstuiking: Als je een verkeerde beweging maakt, worden de gewrichtsbanden verder uitgerekt dan ze gewend zijn. Er ontstaan dan scheurtjes in je gewrichtsbanden. Dit gebeurt vaak tijdens het sporten of bewegen.
  2. Overbelasting: Ook wanneer je een gewricht te lang of te intensief gebruikt, kan het beschadigd raken. RSI is hier een voorbeeld van.
  3. Artrose: Bij artrose wordt het kraakbeen dat aan de uiteinden van de botten zit dunner. Daardoor bewegen de botten minder soepel langs elkaar en kan er gewrichtspijn ontstaan.
  4. Ontstekingen in het gewricht: Een gewricht kan op meerdere manieren ontstoken raken. Bijvoorbeeld door een infectie met bacteriën of een auto-immuunziekte die de gewrichten aantast. Bij auto-immuunziekten valt je afweersysteem onderdelen van je eigen lichaam aan. Voorbeelden zijn: reuma, jicht en de ziekte van Bechterew.
Wat kan Medisch Centrum Opwijk betekenen?

De klachten van de gewrichten hangen vaak samen met de oorzaak. De meest voorkomende symptomen bij gewrichtsklachten zijn pijn en  stijfheid. Je hebt dan het gevoel dat jouw gewricht op slot zit. Klachten kunnen zowel bij het bewegen en stilhouden aanwezig zijn.

Behandeling
Heb je last van een gewrichtspijn dan is de behandeling afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Heb je bijvoorbeeld last van artrose/ slijtage dan is het belangrijk dat je in beweging blijft om zo lang mogelijk een nieuwe heup- of knieprothese te voorkomen. Heb je last van gewrichtspijn door een blessure dan is het van tijdelijke aard en kunnen wij actief werken om je klachten snel en grondig te verhelpen.Vanuit een eerste intake zullen wij je klachten onderzoeken en een diagnose vaststellen. Aan de hand daarvan maken wij een behandelplan.