Medische Trainingstherapie MTT

Wat is Medische Trainingstherapie (MTT)?

MTT is een wetenschappelijke onderbouwde oefentherapie. Het is een onderdeel van bijna elke kinesitherapeutische en manueeltherapeutische behandeling. Bij MTT voert de patiënt gerichte oefeningen uit onder toezicht van de kinesist of manueel therapeut.

Doel van Medische Trainingstherapie (MTT)

Medische Trainingstherapie heeft als doel de belastbaarheid van het spier- en gewrichtsstelsel structureel te verbeteren en belemmeringen te herstellen en vermijden.

Systematische oefentherapie

De therapeut bepaalt nauwkeurig welke oefeningen de patiënt uitvoert, de dosering en het aantal herhalingen. Geleidelijk aan en op systematisch en verantwoorde manier wordt de moeilijkheidsgraad van de oefeningen opgevoerd. Op die manier verhoog je de belastbaarheid van je spieren en gewrichten en vermijd je blessures of overbelasting.

Medische trainingstherapie is aangewezen bij:

  • (Sport) blessures aan spieren, gewrichten en beenderen
  • Acute blessures: na verstuikingen, verrekkingen, spierscheuren en breuken
  • Chronische klachten zoals lage rugpijnen, tennis- en golfelleboog, tendinitis…
  • Allerlei bewegingsstoornissen zoals schouderinstabiliteit

Hoe gaat Medische Trainingstherapie in zijn werk?

MTT is een onderdeel van manuele therapie en kinesitherapie. De manueel therapeut voert eerst een grondig functieonderzoek uit en bepaalt op basis daarvan de therapie. Die bestaat uit manuele behandeling en MTT.

Onder toezicht van de therapeut leer je eerst de oefeningen nauwkeurig uit te voeren. Via regelmatige en systematische testen volgt de therapeut je vooruitgang  op en past hij de moeilijkheidsgraad aan. In vele gevallen krijg je ook een oefenprogramma mee naar huis.