Rugpijn / nekpijn

Heb je nek-, of rugklachten? Ongeveer 80% van de mensen heeft wel eens in min of meerdere mate te maken met nek- of rugpijn. De rug is bij veel mensen een zwakke plek, logisch: jouw rug moet immers ongeveer twee derde van uw lichaamsgewicht dragen. De gemiddelde kinesitherapeut krijgt dan ook heel wat mensen met rug- of nekklachten over de vloer. In de meeste gevallen gaat het om aspecifieke rugklachten. Dat betekent dat de pijn niet een duidelijk aanwijsbare oorzaak heeft. Interesse in het wervelkolom gebied, hebben bijna al onze therapeuten. Wij hebben dan ook alle kennis in huis om je van je klachten af te helpen.

Wat zijn oorzaken van nek- en rugpijn?

Rug- en nekklachten zijn meestal het gevolg van een verkeerde belasting. Rugpijn kan ontstaan doordat je meer tilt dan jouw rug kan verdragen. Ook het eenzijdig en statisch belasten van je rug kan tot pijn leiden. Dat betekent dat er langdurig een geringe kracht wordt uitgeoefend op jouw rug. Zeker als je daarbij niet rechtop staat of het gewicht niet gelijk is verdeeld. Nek-, of rugpijn kan tevens ontstaan door onderbelasting.

Zittend werk en weinig beweging zorgen voor een slechte doorbloeding. De spieren die de wervelkolom in balans moeten houden worden slap, de kolom zelf wordt stijf en er treedt eerder botontkalking op.

Ten slotte bestaat er nog een fenomeen dat we psychische of emotionele overbelasting noemen. Als je niet goed in je vel zit en spieren voortdurend aangespannen zijn, zelfs als je slaapt, kunnen ook rugklachten ontstaan. Het lijkt dan een fysieke klacht, maar heeft eigenlijk een psychische oorzaak.

Wat kan Kiné MCO voor je betekenen?

Eerst dient de oorzaak van jouw nek- of rugpijn vastgesteld te worden. Er zit namelijk een groot verschil in een behandeling op basis van overbelasting, onderbelasting of dat de klachten veroorzaakt worden door psychische problemen.

Om vast te stellen welke therapie het beste voor jou werkt, is het belangrijk dat je eerst een goede intake krijgt bij onze therapeuten. In dit gesprek wordt bepaald welke therapie het beste aansluit bij jouw specifieke klachten en doelen.